marți, 20 septembrie 2011

SIGLA EUROPEANĂ ŞI NAŢIONALĂ A PRODUSELOR ECOLOGICE


Sigla naţională “ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.
Aplicarea logo-ului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu dată de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importante. Folosirea logoului comunitar UE trebuie să fie însoţită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole. Acestă indicaţie poate fi de forma “UE”, “non-UE” sau/şi numele statului membru UE sau din afara UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Logoul comunitar oferă recunoşterea produselor certificate ecologic din Uniunea Europeană.

Acest regim de etichetare are scopul de vă asigura pe dumneavoastră şi pe alţi consumatori din Statele Membre ale Uniunii Europene,de natura ecologică a produselor pe care le cumpăraţi. Sigla UE este creată pentru a mări gradul de recunoaştere al produselor ecologice în rândul consumatorilor şi acţionează la fel ca şi siglele naţionale pe care le puteţi observa pe produsele din ţara dumneavoastră.

Scurtă descriere şi legaturi utile pentru noua legislaţie comunitară şi naţională a agriculturii ecologice:
ü       Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi de abrogare a Regulamentului ((CEE) nr. 2092/91 care a fost modificat de la acea dată prin:
ü      Regulamentul (CE) nr. 967/2008 al consiliului  din 29 septembrie 2008, de la modificare a Regulamentul (CE) nr. 834/2007 privid producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice.
Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii  cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
În România, controlul şi certificarea produseor ecologice este asigurat în prezent de organisme de inspecţie şi certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MADR). Pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitatea şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 65/2010 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie, certificare şi de supraveghere a activităţii organismelor de control. Aprobarea de către MADR a organismelor de inspecţie şi certificare este precedată, în mod obligatoriu de acreditarea acestora, în conformitate cu norma Europeană EN ISO 4501: 1998, emisă de un organism abilitat în acest scop.
În urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare, operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta  produsele cu menţiunea “ecologic”. Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organisului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
Date şi statistici
            Agricultura ecologică este practicată în peste 120 de ţări suprafaţă cultivată în acest sistem apropiindu-se de 31 milione ha.
Australia, la pachet cu Noua Zeelandă şi cu statele din Oceania, este cel mai bio “continent” după întinderea suprafeţelor cultivate: peste 11,8 milioane de hectare, potrivit raportului “Lumea agriculturii organice, statistici şi trenduri”, ediţia 2007 realizat de două instituţii internaţionale de renume: IFOAM şi FIBL. Cea mai mare parte a acestei suprafeţe este acoperită de păşuni. Dintre culturile agricole, cele mai răspândite sunt cerealele, legumele şi livezile. Pe locul doi în top vine Europa, cu peste 6,9 milioane de hectare cultivate în sistem bio. “Medalia de bronz” este deţinută de America Latină, unde suprafaţa organică certificată este de circa 5,8 milioane de hectare. De la boabe de cafea şi banane din America Centrală la zahăr din Paraguai şi cereale şi carne din Argentina, roadele agriculturii organice din această parte a lumii pleacă la export.
Asia etalează o suprafaţă eco de circa 2,9 milioane de hectare, în timp ce America de Nord este pe penultimul loc în topul bio-continentelor, cu 2,2 milioane de hectare. Febra bio a atins şi continentul african, unul dintre motoarele dezvoltării acestui tip de agricultură aici fiind cererea tot mai mare de produse eco din ţările industrializate. La ora actuală sunt circa 900.000 de hectare certificate pe continentul negru.
Australia (plus Oceania) deţine 39% din terenurile organice din lume, Europa 23%, America Latină 19%, Asia 9%, America de Nord 7% şi Africa 3%. Acesta este clasamentul pe continente. Dar care sunt cele mai bio ţări din lume, după suprafaţa cultivată? Cum este şi firesc, pe primul loc în acest top se află Australia. Numărul 2 la nivel mondial este Argentina (3,1 milioane de hectare), urmată de China (2,3 milioane de hectare). Creşterea accentuată a suprafeţelor organice, înregistrată în Statele Unite în ultima perioadă – circa 30% anual – au săltat această ţară pe locul 4 în topul ţărilor bio la nivel mondial (1,6 milioane de hectare). Pe 5 vine Italia, ţara cu cele mai extinse terenuri cultivate ecologic din Europa – 1,1 milioane de hectare. Ţările din top 10 au împreună 23,7 milioane de hectare bio, ceea ce reprezintă peste trei sferturi din terenul organic la nivel mondial.

Italia este numărul 1 la nivel mondial la producţia de citrice organice, Mexicul este cel mai mare producător de cafea bio, iar Republica Dominicană este un producător major de cacao. Italia se numără printre liderii mondiali la producţia de struguri organici – alături de Spania şi Franţa – şi la cea de măsline bio – împreună cu Spania şi Tunisia.
Ing. Prot. Mediului Albert Felecan Sorina 
şi Ing. Prot. Mediului Voevod Mihai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu