sâmbătă, 17 septembrie 2011

Bolile parazitare ale albinelor


Sunt provocate de unele specii de paraziţi, organisme ce trăiesc temporar sau permanent pe corpul acestora. Paraziţii se hrănesc atât cu hrana acestora cât şi cu sângele lor, acest lucru ducând la pierderi majore economice. Aceste boli sunt clasificate în endoparazitoze şi ectoparazitoze. (N, BRAULOZA, VARAOOZA, SENOTAINOZA, şi TRIUNGHIULOZA). Endoparazitozele (Nosemoza, Ambioza, Acarioza) vor fi descrise în acest număr iar ectoparazitozele (Brauloza, Varaooza, Senotainoza şi Triunghiuloza) în numărul din luna iunie.
                 Nosemoza. Boală de invazie a albinelor adulte, foarte răspândită, evoluează în general sub formă cronică dar şi sub forma acută cu manifestări puternice. Debutul acestei boli are loc la sfârşitul toamnei-începutul primăverii, afectând în special familiile iernate necorespunzător. Acţiunea parazitului mai este favorizata şi de culesul de nectar şi polen, pe timp nefavorabil. Agentul patogen se numeşte NOSEMA APIS, localizarea lui are loc în peretele intestinal împiedicând astfel digestia şi asimilarea hranei.  Contaminarea se face pe cale orală prin consumul de apă sau hrană infestată, transmiterea ei realizându-se prin roirea familiilor bolnave de nosemoză, contactul direct dintre matca şi albinele ce o îngrijesc, polen, miere, faguri contaminaţi, furt, trântori şi nu în ultimul rând inventar.
           Simptomatologie. În faza latentă boala nu se remarcă în mod deosebit, manifestările fiind şterse. Familiile cu aceasta formă se dezvoltă mai încet, prezintă pete mici de diaree iar mortalitatea este crescuta. În schimb în faza acuta manifestările sunt pregnante, familiile au o activitate redusă, şi se depopulează cu toate ca puietul este sănătos. Albinele bolnave prezintă diaree de culoare brun-deschisa, abdomenul este umflat, îşi pierd capacitatea de zbor, tremură, se târăsc în fata urdinişului, paralizează, după care mor în masă. Cadavrele au picioarele adunate sub torace şi aripile întinse. Pereţii stupului, podişorul, fagurii, obiectele din jurul stupului sunt acoperite cu jeturi de diaree.
           Spre deosebire de albine, de remarcat este faptul ca mătcile nu prezintă diaree, ci din contră, sunt cu atât mai constipate cu cat gradul de infestare este mai mare. La început acestea sunt agitate, apoi devin apatice, nu mai depun ouă şi nu se mai hrănesc, totul terminându-se prin moarte. De reţinut, la albinele infestate, se poate executa examinarea cu ochiul liber a intestinului extras cu mâna după îndepărtarea capului. Se va observa îngroşarea intestinului, culoarea mata-albicioasă, iar striaţiunile transversale nu se mai observă. Cum aceste simptome sunt caracteristice şi altor boli, diagnosticul se va stabili doar pe baza examenului de laborator. Se va face un preparat, va fi examinat la microscop şi se vor evidenţia sporii de nosemoză.
           Tratamentul medicamentos va fi asociat cu masuri de ordin igienic şi biologic. Fumagilina este un antibiotic ce dă rezultate bune în aceasta parazitoză, denumirea comercială fiind de Fumidil B, medicament ce se prezintă în flacoane a 25 g substanţă totala din care doar 0.5 g substanţă activă. Conţinutul acestui flacon tratează 5 familii de albine, administrându-se în şerbet, sirop sau pastă de zahăr. La noi în ţară tratamentul se mai realizează şi cu protofil, produs ce prin substanţele conţinute împiedică realizarea ciclului biologic evolutiv al lui Nosema apis. Se administrează 17 ml la litru de sirop, sau 3 ml într-un kg de pastă. Important! Când parazitoza este diagnosticată cu certitudine, măsurile se vor aplica riguros. Fagurii de rezervă se vor dezinfecta cu vapori de acid acetic glacial sau formol, cadavrele albinelor atât din faţa urdinişului cât şi de pe fundul stupului se vor arde, iar în stupină vom încerca să păstram pe cât posibil familii puternice, bine dezvoltate, cu instinct slab de roire.
                 Ambioza. Endoparazitoza ce apare la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, provocată de Malphigamoeba mellifica, parazit ce se localizeaza în epiteliul tubilor Malpighi şi în intestinul mijlociu al albinelor. Contaminarea se face prin consum de hrană infestată. Condiţiile nefavorabile  de iernare, temperatura scazută şi umiditatea excesiva a mediului extern, calitatea necorespunzătoare a hranei, sunt factori favorizanţi.
             Simptomele bolii nu sunt tipice, dar familiile afectate emană un miros neplăcut la deschiderea stupului. Albinele bolnave prezintă abdomenul mărit, diaree sub forma de jet, tremurături ale aripilor şi alte tulburări nervoase. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, alături de examenul de laborator. Tratamentul nu este încă bine precizat din păcate, el reducându-se în principal la masurile de profilaxie, mai exact cele descrise în cadrul Nosemozei.
                 Acarioza. Endoparazitoză ce apare în general în a doua jumătate a iernii, determinata de acarianul Acarapis woodi, parazit cu dimensiuni microscopice. Contaminarea se realizează prin albine hoaţe, trântori, mătci şi roiuri infestate.
              Simptomatologie. Albinele îşi pierd capacitatea de zbor datorită abdomenului dilatat, corpul prezintă tremurături, aripile sunt dilatate şi mişcate dezordonat, ajungând în faza de a nu se putea întoarce în stup, mai exact cad în faţa urdinişului unde se târăsc. Având localizarea în prima pereche de trahei toracice, microscopic se va observa culoarea neagra a acesteia, acest lucru ajutând la punerea unui diagnostic corect şi rapid.
               Tratamentul se va realiza cu substanţe chimice volatile sau fumigene, impregnate în benzi de hârtie de filtru, cu condiţia ca aceste substanţe să omoare acarienii fără să afecteze albinele, puietul, mierea sau păstura. Folbexul este unul dintre cele mai eficiente produse acaricide netoxice, făşia de hârtie impregnată cu substanţă acaricidă se va introduce printr-un orificiu făcut în podişor, sau între 2 rame distanţate din mijlocul cuibului, după ce în prealabil urdinişul a fost închis. Stupul se va ţine închis o oră, tratamentul repetându-se de 8 ori la interval de 7 zile. Măsura de prevenire în aceasta endoparazitoză, din păcate nu exista ca şi în celelalte endoparazitoze, doar distrugerea familiilor bolnave în momentul apariţiei bolii este cea mai rentabilă, şi tratarea familiilor sănătoase.
                                                                                                                                                 Medic Veterinar Elena Mornea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu