joi, 15 septembrie 2011

Fondurile Europene


Zilnic auzim în mass-media despre programe prin care Uniunea Europeană susţine financiar, persoanele din mediul rural, în dezvoltarea agriculturii dar şi a altor oportunităţi de afacere cu bani nerambursabili. Puţini sunt cei care cunosc cu adevărata acest program, adică tipurile de afacere pe care le poate susţine şi paşii care trebuiesc urmaţi în a obţine aceste fonduri. În rândurile următoare vă voi explica ce este PNDR  2007-2013 (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), urmând ca într-un număr viitor să vorbim despre etapele accesării acestor fonduri.
            P.N.D.R. 2007-2013, este un program prin care sunt alocate fonduri europene nerambursabile, pentru investiţii private şi publice în scopul dezvoltării zonelor rurale din România. Aceşti bani se pot solicita doar pentru proiecte de investiţii finalizate până în 2013.
            Pentru a putea fi îndeplinite obiectivele au fost stabilite patru priorităţi de finanţare prin acest program:
-Creşterea competitivităţii produselor agricole şi silvice
-Îmbunătăţirea mediului şi spaţiului rural
-Creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale
-LEADER, adică elementele de legătură între acţiunile de dezvoltare a economiei rurale.
            Creşterea competitivităţii produselor agricole şi silvice  constă în alocarea de fonduri pentru investiţii ca:
- Investiţii pentru modernizarea exploataţiilor agricole în sectoarele prioritare, adică sectorul vegetal (legume, pepiniere, plantaţii de pomi şi arbuşti, pepiniere, viţă de vie) şi sectorul de creşterea a animalelor (bovine, porcine, ovine, păsări).
-Investiţii pentru înfiinţarea şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole şi silvice. Pentru a obţine finanţarea, beneficiarii trebuie să realizeze investiţii în sectoare prioritare pentru produsele agricole (lapte şi produse lactate, carne, ouă, cereale, panificaţie, legume, fructe, cartofi, miere, vin) dar şi în sectoarele prioritare de producţie primară pentru produsele forestiere lemnoase şi nelemnoase (ciuperci, plante medicinale, seminţe).
-Investiţii pentru modernizarea infrastructurii agricole şi silvice: construirea de drumuri de acces, poduri, podeţe; modernizarea sistemelor de irigaţii; infrastructura feroviară.
-Investiţii pentru creşterea eficienţei economice a pădurilor.
-Înfiinţarea şi funcţionarea administrativă a grupurilor de producători.
-Instalarea tinerilor fermieri în mediul rural (Măsura 112).
-Fermele agricole de semi-subzistenţă primesc astfel de fonduri în baza unui Plan de afaceri pentru restructurarea exploataţiei agricole (Măsura 141).
-Instruirea, pregătirea şi informarea persoanelor care desfăşoară activităţi agricole, silvice sau lucrează în industria alimentară.
-Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă agricultorilor.
Îmbunătăţirea mediului şi spaţiului rural: sprijinul financiar se acordă pentru:
-Zone montane defavorizate.
-Zone defavorizate, altele decât cele montane.
-Plăţi de agro-mediu. Sprijinul financiare se acordă pentru pajişti cu înaltă valoare naturală sau importante pentru păsări, pentru înfiinţarea de culturi verzi şi pentru fermierii care se angajează să respecte anumite cerinţe.
-Prima împădurire a terenurilor agrocole: fermierii primesc compensaţii pentru înfiinţarea unei plantaţii şi întreţinerea acesteia.
Creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale: sprijinul financiar se acordă strict pentru investiţii ce urmează a fi realizate în spaţiul rural.
-Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi. Întreprinderilo pot fi non-agricole (industria uşoară – tricotaje, încălţăminte, blană); dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti (olărit, brodat, prelucrarea lânii, realizarea de instrumente muzicale   tradiţionale) şi servicii pentru populaţia rurală (croitorie, frizerie, cizmărie, difuzare de internet). Se pot achiziţiona şi echipamnete de  producere a energiei ecologice.
-Încurajarea activităţilor turistice prin construirea, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistică; investiţii private în infrastructura turistică şi de agrement; construirea, modernizarea şi dotarea centrelor locale de informare; investiţii de refacere în scop turistic; investiţii legate de înfiinţarea şi amenajarea de trasee tematice; elaborarea de materiale promoţionale etc.
-Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Sunt susţinute în acest sens proiectele ce realizează investiţii pentru infrastructura fizică de bază (reţeaua de drum, apă curentă, electricitate, etc); servicii pentru comunitate rurală (parcări, pieţe), servicii sociale (centre de îngrijire pentru copii şi vârstnici); renovarea clădirilor publice, construcţii şi dotări de grădiniţe; achiziţionarea de echipamente şi servicii publice; menţinerea şi păstrarea moştenirii purale şi a identităţii culturale.
LEADER, adică elementele de legătură între acţiunile de dezvoltare a economiei rurale: se oferă noi soluţii pentru dezvoltarea rurală, se urmăreşte implicarea membrilor comunităţii rurale în dezvoltarea locală, se acordă fonduri pentru activităţi ce asigură stimularea formării de parteneriate, pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor locale.
Implementarea programului naţional pentru dezvoltare rurală se află în subordinea Ministerului Agriculturii, care îşi coordonează activitatea la nivel naţional prin structurile specifice: Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit  (APDRP); Agenţia de Plăţi Şi Intervenţie în Agricultură (APIA); Direcţiile Pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Pentru a putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru a putea finanţa un proiect, solicitantul trebuie să întocmească un proiect tip şi să se încadreze într-o categorie de beneficiar eligibil. Pentru proiecte de investiţii realizate în spaţiul privat, se acordă fonduri nerambursabile persoanelor fizice şi juridice:
-fermieri
-producători agricoli
-procesatori de produse agricole şi silvice
-persoane care desfăşoară activităţi de turism rural.
            După finalizarea întocmirii proiectului, acesta se va depune la sediul Oficiul Judeţean al APDRP, din judeţul în care este amplasată investiţia. Dacă în urma verificării corespunde din punct de vedere al documentelor şi respectă toate criteriile şi condiţiile de eligibilitate, va fi acceptat pentru finanţare. Beneficiarul va demara realizarea investiţiei iar ulterior, după efectuarea parţială sau integral a investiţiei, beneficiarul va solicita decontarea cheluielilor efectuate.
Economist Felecan Valerica


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu