Avantaje
agriculturii ecologice
Aer, apă şi produse
agroalimentare mai puţin contaminate.
Prin extinderea agriculturii
ecologice, aerul prezintă o calitate mai bună în principal prin faptul că nu se
mai utilizează produse chimice care se pulverizează. Prezenţă pesticidelor în
apa potabilă a devenit o problema din ce în ce mai mare, agricultura
convenţională fiind principală sursă de contaminare a apei cu
nitraţi, nitriţi, bacterii, pesticide.
Neutilizarea pesticidelor
determină un risc mai mic de contaminare a produselor agricole. Produsele
agricole sunt produse sănătoase, sigure pentru consumul uman si animal.
Condiţii sigure de muncă pentru agricultori. Agricultorii
care practică agricultura ecologică sunt expuşi mai puţin riscului contaminării
cu pesticide. Este cunoscut faptul că mulţi agricultori mor anual sau
reprezintă diverse afecţiuni grave, acestea fiind cauzate de utilizarea
pesticidelor.
Biodiversitate
Scăderea biodiversităţii în
sistemele agricole convenţionale are următoarele cauze: specializarea,
intensificarea, lipsa fermelor mixte, lipsa terenurilor necultivate, folosirea
pesticidelor (insecticide, erbicide, fungicide).
Utilizarea pesticidelor
reprezintă un pericol atât pentru plante, pentru animale, cât şi pentru om,
Pesticidele ameninţă existenţă anumitor specii sălbatice de plante şi animale,
cu implicaţii deosebite de-a lungul lanţului trofic. Prin utilizarea
pesticidelor se reduc considerabil sursele de hrană pentru pasări. În fermele
ecologice se observă o creştere a numărului şi a speciilor de pasări.
Rotaţia culturilor practicată în
fermele ecologice menţine durabilitatea solului, determină un număr mai mic de
probleme cauzate de boli, dăunători si buruieni. Agricultura ecologică contribuie
la realizarea unui peisaj mult mai variat şi asigură
o biodiversitate mai mare.
Sol fertil şi
sănătos
Agricultura convenţională a
determinat scăderea conţinutului de materie organică din sol şi acumularea de
compuşi toxici. În practica ecologică fertilitatea şi sănătatea solului sunt
menţinute prin metode biologice, precum: rotaţia culturilor, lucrări manuale,
prăşit, compostare, mulcire prin folosirea îngrăşămintelor organice
se măreşte şi se menţine procentul de materie organica a solului. Reducerea
pierderilor de elemente nutritive prin levigare. Neutilizarea îngrăşămintelor
chimice şi aportul de îngrăşăminte organice reduc riscul spălării substanţelor
nutritive, o problema în multe ţări şi o ameninţare pentru apă potabilă.
Reducerea eroziunii solului. Eroziunea
solului este determinată şi de scăderea conţinutului de materie organică a
solului care se realizează în agricultura convenţională prin utilizarea
îngrăşămintelor chimice de sinteză, acestea determinând şi distrugerea
structurii solului. Ameliorarea structurii solului cât şi reducerea eroziunii
se poate realiza prin menţinerea terenului acoperit cât mai mult timp posibil,
fie prin mulcire, fie prin cultivarea unor culturi de acoperire.
Utilizarea eficienta a apei.
Ameliorarea solului prin creşterea
conţinutului în materie organică şi îmbunătăţirea structurii acestuia, precum
şi o mai buna acoperire prin mulcire sau prin culturi acoperitoare
duc la reducerea consumului de apă în agricultura ecologică, conţinutul ridicat
al solului în materie organică în sistemele de agricultură ecologică duce la o
mai bună reţinere şi conservare a apei în sol, ceea ce are ca efect reducerea
cheltuielilor cu irigarea.
Calitatea nutritivă a produselor
ecologice. Produsele ecologice se caracterizează printr-un conţinut mai ridicat
în substanţă uscată, respectiv în aminoacizi, vitamine, săruri minerale.
Produsele agroalimentare ecologice sunt lipsite de metale grele.
Protecţia
mediului înconjurător
Agricultura ecologica urmăreşte păstrarea nealterată a
mediului prin folosirea îngrăşămintelor organice şi a celor minerale mai puţin
solubile, a composturilor, a îngrăşămintelor verzi, a preparatelor vegetale.
Folosirea pesticidelor este interzisă, fiind permise doar produsele
ce nu dăunează plantelor, bazate pe săruri minerale simple sau extracte de
plante.
Agricultura ecologică minimizează problemele globale de
mediu, precum: ploaia acidă, încălzirea globală, reducerea biodiversităţii,
deşertificarea. Agricultura ecologică reduce emisia de gaze răspunzătoare de
efectul de sera (C02, metan, oxizi de azot). Emisia de C02 într-un sistem
ecologic este mai mică cu 40-60% la nivelul unui hectar decât într-un sistem de
agricultură convenţională. Emisiile de oxizi de azot sunt mai mici datorită
neutralizării îngrăşămintelor chimice cu azot. Metanul este emis în cantitate
mai mica deoarece densitatea animalelor în fermele zootehnice este redusă.
Utilizarea mai redusă a
resurselor neregenerabile
Agricultura ecologică este bazată
pe practici care necesita multă muncă manuală. Aceiaşi cantitate de
alimente poate fi produsă în agricultura ecologica cu 19% mai puţină energie
comparativ cu sistemul de agricultură convenţională. Produsele agricole
ecologice parcurg o distanţă mai mică de la producător la consumator, fiind
preferate în stare proaspătă şi neprelucrate.
Reducerea riscurilor
agricultorilor
Terenurile agricole cultivate în
sistem ecologic rezistă mai bine la intemperiile climatice, plantele prezentând
o toleranţă mai mare la factorii climatici restrictivi (seceta, ploi
abundente).
Protejarea generaţiilor
viitoare
Copii sunt expuşi mai mult decât
adulţii la efectul nociv al pesticidelor folosite în agricultura
convenţională. Folosirea produselor agroalimentare ecologice în alimentaţia
copiilor va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării acestora.
Economice
Piaţa produselor agricole
ecologice este în plină expansiune, în special în ţările industrializate.
Cererile tot mai mari de produse agricole ecologice din partea
consumatorilor determină pe mulţi fermieri să treacă la practici ecologice.
Agricultura ecologică poate constitui o sursă de profit pentru micii fermieri,
pentru fermele de tip familial.
Dezavantajele agriculturii
ecologice
Nivel scǎzut al randamentelor.
În agricultura ecologică producţiile
pe unitatea de suprafaţă sunt mai scăzute comparativ cu sistemele agricole
convenţionale. Scǎderea randamentelor se înregistrează mai ales în perioada de
conversie de la agricultura convenţională către agricultura ecologica, fiind
necesar un timp până ce la nivelul ecosistemului agricol se restabileşte un
echilibru ecologic, după care nivelul producţiilor se stabilizează.
Preţul de valorificare al
produselor agricole ecologice este mai ridicat decât cel al produselor
convenţionale.
Tehnicile specifice de producţie
utilizate în sistemele de agricultura ecologică la care se adaugă producţiile
ceva mai mici decât în sistemele convenţionale fac ca preţul de producţie să
fie ceva mai ridicat. Ca atare, dacă în ţările dezvoltate acestea sunt
accesibile majorităţii populaţiei, în ţările mai puţin dezvoltate, unde încă
este important aspectul cantitativ al alimentaţiei, produsele ecologice sunt
accesibile segmentului de consumatori cu posibilităţi financiare peste media
populaţiei.
Necesitatea
susţinerii agriculturii ecologice
Chiar în ţările dezvoltate unde
agricultura ecologică deţine o pondere mai importantă, acesta a fost şi mai
este încă susţinută prin diferite pârghii economice (prime, scutiri de taxe
etc.). În prezent, când aceste forme de susţinere a agriculturii ecologice sunt
eliminate din diferite motive, se constată revenirea unor agricultori la
sistemul de agricultură convenţională.
Produsele ecologice sunt adeseori
susceptate a toxice ca urmare a unei tehnologii deficitare de-a lungul
procesului de producţie, dar şi a conservării şi păstrării produselor agricole
cu privire la combaterea bolilor. Consumatorii sunt puşi în situaţia de a alege
între posibilitatea prezenţei micotoxinelor în produsele ecologice şi prezenţă
reziduurilor de pesticide în produsele agricole rezultate în sistemele de
agricultura convenţională.
Caracteristici organo-leptice (aspect-gust)
uneori deficitare la unele produse
agricole.
Există posibilitatea ca unele produse
ecologice, ca urmare a neutilizării de produse chimice de combatere a bolilor
şi dăunătorilor, a regulatorilor de creştere şi a altor substanţe chimice, să
aibă un aspect comercial deficitar (ex. fructe mai mici, cu pete pe ele etc.),
dar acest aspect negativ este pe deplin compensat de valoarea nutritivă şi
biologică a acestor produse.
Prezenţă produselor ecologice
false pe piaţă.
Anumiţi comercianţi sunt atraşi
de preţul şi profitul mare al produselor ecologice şi comercializează produse
agricole convenţionale ca fiind produse ecologice.
şi
Ing. Prot. Mediului Voevod Mihai
Foarte folositor , multumesc !
RăspundețiȘtergereDaca doresti sa traiesti ecologic cu siguranta trebuie sa folosesti produse ecologice realizate din materiale reciclabile,de exemplu la o casa poti folosi ca sistem de canalizare o statie de epurare fara vidanjare si fara miros ca pe urmatorul site:http://foseministatii.ro/category/statii-de-epurare-eco-rotary-ultimate/
RăspundețiȘtergereDaca doresti sa traiesti ecologic cu siguranta trebuie sa folosesti produse ecologice realizate din materiale reciclabile,de exemplu la o casa poti folosi ca sistem de canalizare o statie de epurare fara vidanjare si fara miros ca pe urmatorul site:http://foseministatii.ro/category/statii-de-epurare-eco-rotary-ultimate/
RăspundețiȘtergere