vineri, 17 februarie 2012

Un test simplu pentru determinarea componenţei solului


Diferite plante de cultură cresc pe soluri diferite şi preferă anumite caracteristici ale solului. În general majoritatea plantelor vor creşte într-un sol fertil şi cu o structură bună. Solul conţine nisip, lut, substanţă organică şi substanţe minerale în anumite proporţii, şi în dependenţă de aceste proporţii solul poate fi considerat dacă este fertil sau nu şi dacă are sau nu o structură bună. Totuşi apare întrebarea cum putem vedea dacă solul de care dispunem posedă caracteristici optimale pentru creşterea plantelor de cultură. Mai jos un test simplu pentru determinarea componenţei solului. 
"Shake" testul este un test general pentru a vedea ce componenţă are solul şi în ce proporţii sunt prezente nisipul, lutul şi substanţa organică din sol. Pentru a face un shake-test este nevoie de un borcan cu capac (puteţi folosi un borcan de un litru sau 0,75 l), acesta se umple cu sol până la jumătate, după care se adaugă apă la 2/3 din volum şi o lingură de sare sau săpun. Se agită bine timp de vreo 5-10 minute, după care se lasă pentru limpezire. Nisipul se "aşează" în primele 5-10 secunde. După care urmează un strat mai închis la culoare care reprezintă detritul organic bogat în humus. Ultimul strat este fracţia de lut aceasta se depune mai lent de la jumătate de oră până la 2 săptămâni, în dependenţă de cantitatea de coloizi minerali care le are. La suprafaţa apei se ridică substanţa organică nedescompusă, adică resturi de plante moarte.
Cum pot fi interpretate rezultatele testului?
Dacă aţi obţinut un raport de părţi egale de nisip şi materie organică descompusă cu un strat foarte subţire de lut la suprafaţă atunci aveţi un sol perfect pentru o creştere şi dezvoltare bună pentru majoritatea plantelor de cultură, în special legume. Acest raport poate fi reprezentat prin 40% nisip, 40% substanţă organică descompusă şi 20% lut (argilă).
În cazul în care fracţia de nisip prevalează acesta este un sol nisipos. Astfel de soluri sunt foarte permeabile pentru apă şi nu reţin umiditatea în sol. Apa cât şi substanţele minerale atât de necesare plantelor se spală uşor în straturile mai profunde ale solului şi devin inaccesibile pentru plante. Pentru a îmbunătăţi astfel de soluri se va adăuga un strat de 5 cm substanţă organica sub formă de compost sau substanţă organică în descompunere şi se va afâna bine cu stratul de la suprafaţa solului la o adâncime de 15-20 cm. Aceasta va ajuta de a reţine apa în sol şi de a hrăni plantele cu substanţe minerale care provin din materia organică în descompunere.
Solurile care au o cantitate mare de lut (argilă) nu permit scurgerea apei şi aerisirea solului. Solurile lutoase pentru a fi îmbunătăţite se amestecă cu un strat de 5 cm de nisip şi compost. Odată cu introducerea este important să adăugaţi şi compost, deoarece la adăugarea doar nisipului acesta se impregnează cu lutul şi poate forma o structură asemănătoare cimentului. Atât nisipul cât şi compostul vor afână solurile argiloase, acestea devenind mai permeabile pentru aer şi apă, creând condiţii mai bune pentru creşterea şi dezvoltarea sistemului radicular la plante. 
Cantitatea de substanţă organică din sol caracterizează fertilitatea solului. Această substanţă de culoare negru sau cenuşiu este fracţia în care se conţine humus şi nutrienţi atât de necesari plantelor. Substanţa organică din sol la fel menţine o numeric populaţia de bacterii, ciuperci şi râme din sol. În cazul în care aceasta lipseşte în testul care l-aţi făcut, este un indiciu ca aveţi ca solul este mort. Pentru a menţine un sol sănătos şi bogat în nutrienţi este necesar adăugarea bianuală a compostului în sol. Acesta va ajuta la îmbogăţirea solului cu nutrienţi, va ajuta la reţinerea apei, cât şi afânării acestuia prin atragerea râmelor. 
Humusul este o substanţă complexa ce conţine o multitudine de elemente chimice necesare dezvoltări sănătoase a plantelor, acesta ca un burete absoarbe surplusul de micro şi macroelemente din sol, eliberându-le treptat pe parcursul creşterii şi dezvoltării plantelor. Acesta se formează continuu în sol, cât şi se descompune continuu în sol eliberând nutrienţi pentru plante, din această cauză pe un teren cultivat este binevenită adăugarea anuală a materiei organice pentru a menţine formarea continuă a humusului. Concluzia este că indiferent de cel sol este acesta poate fi condiţionat cu compost şi materie organică pentru ai îmbunătăţi structura şi fertilitatea.
Eugen Iliinschi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu