marți, 15 noiembrie 2011

Agricultura biodinamică


Prin agricultură biodinamică se înţelege cultivarea şi producerea alimentelor, îngrijirea animalelor şi a peisajului, realizate după principii antropozofice. Ea a fost întemeiată în anii 1920 de către o comunitate de agricultori germani care i-au solicitat lui Rudolf Steiner puncte de vedere spiritual-ştiinţifice pentru practicarea agriculturii, în opoziţie cu cele oferite de ştiinţa materialistă, care introdusese îngrăşămintele chimice, fapt considerat a fi cauza degradării calităţilor nutritive ale alimentelor. În Germania şi alte ţări europene aceste produse se comercializează în prezent sub sigla Demeter, presupunând de asemenea forme ecologice de combatere a dăunătorilor şi opoziţie faţă de cultivarea alimentelor modificate genetic.
           Spre deosebire de agricultura obişnuită sau cea ecologică, aceasta combină armonios dimensiunea spirituală reprezentată de relaţia om-pământ şi dimensiunea cosmică. Acest lucru presupune comprehensibilitatea şi interpretarea pământului ca fiind un organism viu şi auto-suficient, format din plantele şi animalele care locuiesc la un moment dat într-un anume loc. Fiecare organism se relaţionează cu celelalte cu ajutorul cosmosului, primind o anumită influenţă a forţelor naturale precum luna, soarele sau anotimpurile. În acest mod se poate ajunge la o optimizare a calităţii plantelor şi se poate determina momentul în care se va realiza semănatul sau recoltarea.
        Cel mai important punct al agriculturii biodinamice este interconectarea dintre om, plante şi animale şi uniunea acestora într-un unic organism agricol. Agricultorii biodinamici cred într-o serie de valori esoterice asemănătoare alchimiei medievale sau astrologiei.
         Asemănătoare oarecum agriculturii ecologice, aceasta nouă formă presupune credinţa şi consecvenţa din partea celor care s-ar aventura pe termen lung într-un asemenea proiect. Pentru ca orice plantă să crească şi să se dezvolte este necesară o colaborare productivă între forţă şi substanţă. Acestea fiind spuse interrelaţiile dintre speciile de plante  şi bacteriile sau viruşii din pământ sunt considerate a fi sisteme aproape închise, pierderile cauzate, fiind considerate de specialişti, minime. Fertilitatea solului, ciclicitatea diversificata în interiorul unui teritoriu sunt caracteristice unui ecosistem rural astfel încât aspectul pământului cultivat este diferit, proporţionând beneficii majore. 
            Antropozofia ne permite să amplificăm cunoştinţele despre natura şi fiinţa umană, ceea ce explorăm cu ajutorul simţurilor fiind  explicaţia raţională provenita din ştiinţele naturale. K.J. Schrver afirma „organizarea distruge cauza şi efectul astfel încât acestea nu mai există într-o modalitate strict fizică într-un anume organism, ci principiul vieţii se regăseşte acolo unde sunt dotate anumite caractere”. Efectele acestui principiu se reflectă prin maniera în care planta constituie forma şi substanţa, metamorfozele extinzându-se sub formă de specii multiple localizate în schimbările ambientale provocate de comunităţile de plante. Creşterea, dezvoltarea şi înmulţirea se sumează corespondentelor particulare proceselor anorganice, singurul principiu fiind cel eteric, denumit astfel de către ştiinţa spirituală antropozofica. 
          Cel mai probabil agricultorul nu este obişnuit să analizeze relaţiile care se stabilesc între seminţe şi ciclicitate, însă comprehensibilitatea acestor fenomene conduce implicit la analiza ritmului lunar care afectează  în principal organismele acvatice şi accidentele atmosferice.
-- INFLUENŢE TERESTRE
- viaţa din interiorul solului, umiditatea atmosferică, apa şi nutrienţii din sol
- conţinutul ridicat de humus şi nutrienţi
- proteine şi cenuşă
- îmbolnăviri ale plantei, calitate minimă
- fertilizare, irigare
INFLUENŢE COSMICE
- căldura, lumina, condiţii climatice, ritm zilnic şi anual
- soare, cer înnourat şi ploaie, clima în general
- maturizare, menţinerea calităţii fructului şi seminţelor plantei
- eliminarea deficienţelor în vederea obţinerii unei calităţi optime.
        În ţara noastră exista şi se practică deja agricultura biodinamică, acestea fiind în acelaşi timp şi centre de formare profesională. Recomandarea cea mai importantă în acest caz este  studiul practic al acestui tip de agricultură, pentru a putea distinge între agricultura ecologică şi cea biodinamică, cea din urmă fiind considerată mult mai avansată. 
Loredana Terec - Vlad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu