Prin agricultură biodinamică se înţelege
cultivarea şi producerea alimentelor, îngrijirea animalelor şi a peisajului,
realizate după principii antropozofice. Ea a fost întemeiată în anii 1920 de
către o comunitate de agricultori germani care i-au solicitat lui Rudolf
Steiner puncte de vedere spiritual-ştiinţifice pentru practicarea agriculturii,
în opoziţie cu cele oferite de ştiinţa materialistă, care introdusese îngrăşămintele
chimice, fapt considerat a fi cauza degradării calităţilor nutritive ale
alimentelor. În Germania şi
alte ţări europene aceste produse se comercializează în prezent sub sigla
Demeter, presupunând de asemenea forme ecologice de combatere a dăunătorilor şi
opoziţie faţă de cultivarea alimentelor modificate genetic.
Spre deosebire
de agricultura obişnuită sau cea ecologică, aceasta combină armonios
dimensiunea spirituală reprezentată de relaţia om-pământ şi dimensiunea cosmică.
Acest lucru presupune comprehensibilitatea şi interpretarea pământului ca fiind
un organism viu şi auto-suficient, format din plantele şi animalele care
locuiesc la un moment dat într-un anume loc. Fiecare organism se relaţionează
cu celelalte cu ajutorul cosmosului, primind o anumită influenţă a forţelor
naturale precum luna, soarele sau anotimpurile. În acest mod se poate
ajunge la o optimizare a calităţii plantelor şi se poate determina momentul în
care se va realiza semănatul sau recoltarea.
Cel mai important punct al
agriculturii biodinamice este interconectarea dintre om, plante şi animale şi
uniunea acestora într-un unic organism agricol. Agricultorii biodinamici cred într-o
serie de valori esoterice asemănătoare alchimiei medievale sau astrologiei.
Asemănătoare
oarecum agriculturii ecologice, aceasta nouă formă presupune credinţa şi
consecvenţa din partea celor care s-ar aventura pe
termen lung într-un asemenea proiect. Pentru ca orice plantă să crească şi să
se dezvolte este necesară o colaborare productivă între forţă şi substanţă.
Acestea fiind spuse interrelaţiile dintre speciile de plante şi
bacteriile sau viruşii din pământ sunt considerate a fi sisteme aproape închise,
pierderile cauzate, fiind considerate de specialişti, minime. Fertilitatea
solului, ciclicitatea diversificata în interiorul unui teritoriu sunt
caracteristice unui ecosistem rural astfel încât aspectul pământului cultivat
este diferit, proporţionând beneficii majore.
Antropozofia ne
permite să amplificăm cunoştinţele despre natura şi fiinţa umană, ceea ce
explorăm cu ajutorul simţurilor fiind explicaţia raţională provenita din ştiinţele
naturale. K.J. Schrver afirma „organizarea distruge cauza şi efectul astfel încât
acestea nu mai există într-o modalitate strict fizică într-un anume organism,
ci principiul vieţii se regăseşte acolo unde sunt dotate anumite caractere”.
Efectele acestui principiu se reflectă prin maniera în care planta constituie
forma şi substanţa, metamorfozele extinzându-se sub formă de specii multiple
localizate în schimbările ambientale provocate de comunităţile de plante. Creşterea,
dezvoltarea şi înmulţirea se sumează corespondentelor particulare proceselor
anorganice, singurul principiu fiind cel eteric, denumit astfel de către ştiinţa
spirituală antropozofica.
Cel mai probabil
agricultorul nu este obişnuit să analizeze relaţiile care se stabilesc între
seminţe şi ciclicitate, însă comprehensibilitatea acestor fenomene conduce
implicit la analiza ritmului lunar care afectează în principal
organismele acvatice şi accidentele atmosferice.
-- INFLUENŢE TERESTRE
- viaţa din interiorul solului, umiditatea atmosferică,
apa şi nutrienţii din sol
- conţinutul ridicat de humus şi nutrienţi
- proteine şi cenuşă
- îmbolnăviri ale plantei, calitate minimă
- fertilizare, irigare
INFLUENŢE COSMICE
- căldura, lumina, condiţii climatice, ritm zilnic şi
anual
- soare, cer înnourat şi ploaie, clima în general
- maturizare, menţinerea calităţii fructului şi seminţelor
plantei
- eliminarea deficienţelor în vederea obţinerii unei
calităţi optime.
În ţara noastră exista şi se
practică deja agricultura biodinamică, acestea fiind în acelaşi timp şi centre
de formare profesională. Recomandarea cea mai importantă în acest caz este
studiul practic al acestui tip de agricultură, pentru a putea distinge între
agricultura ecologică şi cea biodinamică, cea din urmă fiind considerată mult
mai avansată.
Loredana Terec - Vlad
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu