marți, 17 mai 2011

Agricultura ecologică

Principii de bază ale Agriculturii ecologice se bazează pe o serie de principii şi idei, cum ar fi conservarea sistemelor naturale de transformare ciclică, utilizarea resurselor regenerabile în sistemele de producţie şi prelucrare, protecţia habitatelor vegetale şi animalelor sălbatice, sporirea biodiversităţii, utilizarea raţională a apei, susţinerea conceperii unui sistem integrat de cultivare care să contribuie la crearea unei filiere de prelucrare şi distribuţie echitabilă din punct de vedere social şi responsabilă în ceea ce priveşte mediul natural. Principiile de bază ale agriculturii organice sunt:
·   protecţia mediului înconjurător;
·   menţinerea şi sporirea fertilităţii solului;
·   respectul pentru sănătatea consumatorilor;
·   menţinerea biodiversitaţii ecosistemelor agricole;
·   reciclarea substanţelor şi resurselor cât mai mult posibil în cadrul exploataţiilor agricole;
·   considerarea exploataţiilor agricole ca entităţi în echilibru;
·   menţinerea integrităţii produselor agricole ecologice, de la producerea acestora şi până la comercializarea lor, cultivarea plantelor şi creşterea animalelor, în armonie cu legile naturale;
...
Ing. Prot. Mediului Albert Felecan Sorina
şi Ing. Prot. Mediului Voevod Mihai

Articolul complet poate fi gasit aici





sâmbătă, 14 mai 2011

ATESTAREA, ÎNREGISTRAREA ŞI PROTECŢIA PRODUSELOR agro-alimentare ROMÂNEŞTI

Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti este instituţie publică, cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, finanţată integral de la bugetul de stat.
În calitatea sa de instituţie publică specializată, asigură: promovarea conceptului “Produs de calitate“  precum şi a conceptului “Produse ecologice”; asistenţă tehnică producătorilor / procesatorilor în elaborarea documentaţiei conform legislaţiei comunitare şi naţionale pentru a solicita protecţia indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi specialităţilor tradiţionale garantate ale produselor agricole sau alimentare româneşti, la nivel naţional şi comunitar ; asistenţă tehnică în elaborarea de proiecte pentru promovarea produselor tradiţionale şi ecologice româneşti; promovarea  imaginii produselor tradiţionale şi ecologice româneşti; organizează seminarii, cursuri şi activităţi de formare şi informare pentru grupuri de producători sau procesatori,fermieri,asociaţii profesionale,etc.

Articolul complet il gasiti aici